A betegség és a hosszan tartó gyógykezelés igen nagy testi és lelki megterhelést jelent a gyermekek és családjaik számára. A problémák enyhítése, a betegséggel való sikeres megbirkózás rendkívül sokrétű segítséget igényel. Ezért a szülők kezdeményezésére 1990-ben létrejött a "Tölösi Péter" Alapítvány a leukémiás és tumoros megbetegedésű gyermekek gyógyításáért.

Hírek

Tartalom a 30 évesek lettünk! témakörben


A figyelmetekbe ajánlanék egy cikket, ami pár hete jelent meg rólunk a Bamán.
A mozgáshoz való visszatérésben segít a Tölösi Péter Alapítvány új foglalkozása
A Tölösi Péter Alapítvány több mint 30 éve dolgozik szoros együttműködésben a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinikájával azért, hogy minden gyermek megfelelő orvosi és rehabilitációs ellátáshoz jusson.

Az alapítvány célja a leukémiás, daganatos betegséggel kezelt és az utógondozott gyermek

– A kezelések idején a gyerekeknek kerülniük kell a közösségeket a fertőzések elkerülése érdekében, így az iskolából és a sporttevékenységekből is kiesnek. Szükséges ezért az izomregeneráció elősegítése – mondta el dr. Vojcek Ágnes, a Gyermekklinika Onkohaematológia Osztályának osztályvezető helyettese, a Tölösi Péter Alapítvány kuratóriumi tagja.
– A kemoterápiás kezeléseket követően a gyógyult gyermekek visszatérhetnek a megszokott közegükbe, akár a sportot is újrakezdhetik. Legtöbbször azonban van egy átmeneti időszak, amely során a legyengült szervezetük megerősödik, izomzatuk, csontozatuk regenerálódik-ekkor nyújt segítséget az alapítvány– fogalmazott a szakorvos.
– December óta zajlik szisztematikusan a gyógyult gyermekek állapotfelmérése, amely Szebenyi Wagner Ida gyógytornász vezetésével zajlik. Először a szülővel és gyermekkel közösen egy státuszfelmérő lapot töltenek ki a gyermek betegség előtti, alatti és utáni fizikai állapotról, majd a gyógytornász mozgásszervi állapotfelmérést végez (járás, futás, ugrás, lépcsőzés, súly-megtartás, egyensúly, izomerő, ízületi mozgásterjedelem vizsgálata). Végül javaslatot tud tenni az otthon végzendő gyakorlatokra, illetve a helyszínen is van lehetőség a gyógytornára-tette hozzá. 
Mivel négy megyéből fogadják a gyermekeket az alapítványnál, így azok, akik távolabbról érkeznek, az otthoni gyakorlatok mellett a helyi gyógytornászokkal való kapcsolatfelvételben is segítséget kapnak, hogy lakóhelyükhöz közel végezhessék a rehabilitációt.
Az állapotfelmérések heti rendszerességgel zajlanak az alapítvány pécsi központjában. Ezeknek az alkalmaknak fontos feladata a szülőknek nyújtott tájékoztatás is, ahol a testmozgás újrakezdésének meghatározó szerepére világít rá a szakember.

–Betegeinknek mindig hangsúlyozzuk, hogy az egészséges életmód, táplálkozás, a rendszeres fizikai aktivitás, a megfelelő testsúly megtartása, a dohányzás kerülése számukra különösen fontos, erre egész életükben oda kell majd figyelni. Gyermekként megtapasztalták az egészség törékeny voltát: sikerült egy halálos betegséget leküzdeniük. Egészségük megóvása rendkívül fontos, mi ezt kívánjuk elősegíteni számukra – összegzett dr. Vojcek Ágnes.
Az alapítvány korábban oroszlánrészt vállalt a gyermekonkológiai osztály felújításában, az anyaszálló kialakításában és rehabilitációs központot működtet.
A központban üzemel a Gyermekonkohaematológiai Gondozó is, ahová naponta 8-10 gyermek érkezik kontrollvizsgálatra. Ez jó lehetőség az alapítvány számára a személyes kapcsolattartásra, a családi programokra való személyes meghívásra. Az alapítvány  számos rekreációs programot szervez. Ünnepekhez, évszakokhoz igazodva élményterápiás táborokat, napköziket, családi napokat valósít meg. A gyógyult gyerekek testvéreikkel együtt kirándulnak, kézművesednek, múzeumpedagógiai programokon, sportrendezvényeken, vetélkedőkön vesznek részt.
forrás: www.bama.hu

2023-03-16

30 évesek lettünk!

2021-09-06

Lapozgató Kisbeteg magazin

 Lapozgató Kisbeteg magazin

A Pécsi Kórháziskola Alapítvánnyal karöltve készült havonta megjelenő magazinunk, mely sok érdekességgel, információkkal szolgált a kórházban fekvő gyerekek számára. Célja, hogy elviselhetőbbé, könnyedebbé tegyük számukra a kórházi tartózkodást. Jó unaloműzőnek szolgál minden korosztály számára. Az újság minden hónapban kérte a gyerekek segítségét a tartalom kialakításában. Munkáik, rajzaik, verseik, általuk készített riportjaik és írásaik is színesítették a magazint.

Tovább

Tovább az összes bejegyzésre

Támogass minket!


"Tölösi Péter" Alapítvány a leukémiás és tumoros megbetegedésű gyermekek gyógyításáért

Cím: 7623 Pécs, Nagyvárad u. 1.

Adószám: 19031518-2-02

Bankszámlaszám:

K&H Bank Pécs

10402427-24213529-00000000

Galéria

Pici galéria kép
Pici galéria kép

Tovább a galériára